16 Ağustos 2013

Bisiklet Yoluna Sahip Çık

Geçen hafta internet sitelerinde şöyle bir haber vardı;

“Bursa'nın İnegöl ilçesinde İznik'ten Eskişehir'e gitmekte olan bisikletli gruba otomobil daldı. 5 bisiklete birden arkadan çarpan otomobil olay yerinden kaçtı. Kazada bir kişi hayatını kaybederken, 2 bisikletli de yaralandı.















Edinilen bilgilere göre, profesyonel bisikletçi olan 5 genç, Eskişehir'den Bursa'nın İznik ilçesine gezmeye gitti. Dönüşte  İnegöl'e bağlı Kulaca köyü yol ayırımı mevkiine geldikleri sırada, aynı istikamette seyreden otomobilin çarpması sonucu savruldu. Otomobil sürücüsü arkasına bile bakmadan yoluna devam ederken, bisikletli grupta ön sol tarafta giden Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi öğrencisi 26 yaşındaki Tolga Beyenir, şiddetli çarpmanın etkisiyle havalanarak yaklaşık 30 metre ileriye düşerek feci şekilde hayatını kaybetti. Aynı kazada 24 yaşındaki Abdil Done ile 28 yaşındaki Sinan Günçıkan yaralandı. İki kişi ise kazayı yara almadan atlattı.
Kaza yerinde inceleme yapan jandarma ve Bölge Trafik ekipleri, gençlere çarpan otomobile ait parça aradı. Olay yerinde yapılan incelemede, otomobile ait olduğu saptanan ayna bulundu. Aynadaki numaralardan otomobilin marka ve modeli tespit edilirken, otomobil ve sürücüsü aranıyor.”
Burası Türkiye dedirten bir haber değil mi? Bisiklete, bisikletliye ve de insana saygının olmadığının maalesef bir örneği daha. Umarım böyle kazalar bir daha olmaz. 
Oysa gelişmiş ülkelerde devlet bisikleti bir ulaşım aracı olarak kabul edip kilometrelerce bisiklet yolu inşa etmekte ve toplumu bu konuda bilinçlendirmekte.




















Hollanda da kentlerde şehir merkezinin ana ulaşım aracı olarak bisiklet kullanılmakta. Bizler 5-10 kilometrelik bisiklet yolu yapıldığında sevinirken New York kentinde 2006 yılından bu yana iki yüz kilometreden fazla bisiklet yolu inşa edilmiş. Yağmurun hiç eksik olmadığı Londra’da en popüler ulaşım aracının bisiklet olduğunu biliyor musunuz?






İngiltere başbakanını işine bisikleti ile giderken görenler hiç şaşırmazlar. Sadece İngiltere değil elbet ABD Başkanı Obama’dan, Rusya Devlet Başkanı Putin’e; İngiltere Başbakanı Cameron’dan Danimarka Parlamento üyelerine kadar birçok devlet adamının bisikletli fotoğraflarına bakıp iç geçirmek elde değil. Ne diyelim belki bir gün bizimde şehirlerimizi bisiklet sevdalısı kişiler yönetir.