23 Temmuz 2016

Kıtalararası Bisiklet Turu (Transcontinental Race)

Bisiklet sevenlere bir müjde vermek istiyorum; ultra dayanıklılık gerektiren Dünya’nın en zorlu bisiklet yarışlarından, Transcontinental Race’ın bu yılki bitiş çizgisi Çanakkale’de olacak. On beş gün sürmesi planlanan yarışta sporcular Belçika’nın Geraardsbergen şehrinden başlayıp dört kontrol noktasını (Fransa, İsviçre, İtalya, Karadağ) geçerek 3800km bir yolun ardından Çanakkale’ye ulaşacak. 



Günlük ortalama 250-300 km pedal basıldığını düşündüğümüzde yarışın ne zorlu olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Gece gündüz saatin hiç durmadığı bu yarışta, sporcular geriye düşmemek için günlük ihtiyacınının çoğunu –ki buna uyumakta dahil bisiklet üzerinde gidermek zorunda. Her anını stratejik bir planlama ile değerlendirebilen yarışçının bitiş çizgisini gördüğü yarışta sporcuları organizasyon ekibi bisiklet üzerinde yerleştirdikleri navigasyon cihazı ile takip etmekte.

Transcontinental bisiklet turu devletler ve büyük firmalar tarafından desteklenen Grand turların aksine daha çok macera ruhlu insanların katıldığı bir organizasyon. Tüm planlamamanın (bisiklet, rota, yeme içme, mola yerleri, kazalar, güvenlik, mekanik arıza vs.) sporcular tarafından yapıldığı, zorunlu kalmadıkça dışarıdan hiçbir desteğin alınmadığı, dört kontrol noktası dışında rotanın kendilerince belirlendiği, navigasyon dışında hiçbir kimsenin izlemediği bu yarış tam bir survivor.

Bu yıl dördüncüsü koşulacak yarışa bazı çevreler tarafından ciddi eleştiriler de gelmekte. Eleştirilerin en başında yarışçıların takip meselesi var. Her ne kadar teknolojinin imkânları ile giderilmeye çalışılsa da sporcuların canlı takip edilmemesi eleştirileri önleyemiyor. Bir diğer eleştiri konusu doping meselesi. Ayrıca sporcuların güvenliği,  kaza anlarında ilk yardım meselesi başka bir sorun. Umarım bu ve buna benzer eksiklikler giderilirken turun diğer turlar gibi (Giro, Tour de France vs.) macera tarafı yok edilmez.

29 Temmuz da başlayacak yarış ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak isteyenler http://reportage.transcontinental.cc web adresini ziyaret edebilir. Dünya çapında birçok insanın takip ettiği,  250 sporcunun yarışacağı bu yarışa umarım gereken ilgiyi gösteririz. 

Etkinlik Programı:

29 Temmuz 2016: Yarış öncesi kayıt ve brifing: Flanders
30 Temmuz 2016 Geraardsbergen Yarış Startı
1 Ağustos 2016: CP1’in Clermont Ferrand’tan kaldırılması
4 Ağustos 2016: CP2’nin Furkapass’tan kaldırılması
6 Ağustos 2016: CP3’ün Passo di Giau’dan kaldırılması
10 Ağustos 2016: CP4’ün Durmitor’dan kaldırılması
13 Ağustos 2016: Bitiş Partisi, Çanakkale, Türkiye