12 Mayıs 2014

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu 50 Yaşında



50. kez start alacak Cumhurbaşkanlığı bisiklet turu bu hafta sonu başlıyor. Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) tarafından 2010 yılı itibariyle Hors Category (2.HC)'ye yükselen; dünya'nın yegâne Kıtalararası Bisiklet Turu, 2014 yılında "Bisikletin 50 yıllık tutkusu” sloganıyla dünyaca ünlü sporcu ve takımların üst düzey mücadelesine sahne olacak. Zira turda bu yıl Britanyalı bisikletçi Mark Cavendish yarışacak. Fransa, İtalya ve İspanya Turu'nda toplamda elde ettiği 43 etap birinciliği ile kariyerinde 100'ün üzerinde yarışta bitiş çizgisini ilk sırada geçmeyi başaran Mark Cavendish, Türkiye'de ilk kez sahne alacak. Cavendish, Fransa Turu'nda kazandığı 25 etap ile sadece Fransa Turu'nun değil, yol bisikleti tarihinin de en iyi sprinterı olarak gösteriliyor. 2010 İspanya Turu, 2011 Fransa Turu ve 2013 İtalya Turu'nda sprint puanları klasmanında birinci gelen Cavendish, üç büyük turda da unvanını tescillemişti. Başarılı bisikletçi, 2009 yılında bisikletin en uzun tek günlük yarışı bahar klasiklerinin gözdesi Milan-San Remo'da birincilik kürsüsünde yer almış, 2011 Dünya Yol Bisikleti Şampiyonası'ndaki performansıyla gökkuşağı renkli dünya şampiyonu formasına ulaşmıştı.

Bu yıl en büyük hedefinin Fransa Bisiklet Turu olduğunu açıklayan Cavendish sezon öncesi Giro’yu (İtalya Bisiklet Turu) pas geçerek Türkiye’yi tercih etti. “Hastalığı planlarımızı değiştirmemize neden oldu” diyen Omega Pharma Quick Step (OPQS) takım direktörü Rolf Aldag “Fransa Turu’na bizi hazırlayacak mümkün olan en iyi program üzerine çalıştık. Mark Türkiye’ye çok güçlü bir takımla gelecek.” Cavendish’i finishe taşıyacak ekipte Mark Renshaw, Alessandro Petacchi, Gert Steegmans, Gianni Meersman ve Iljo Keisse var gibi isimler var. Bu yıl tura katılacak diğer önemli simler Andre Greipel, Theo Bos, Andrea Guardini, Francesco Chicchi, Aidis Kruopis ve Leigh Howard.

Toplam mesafesi 1254 km olan TUR 2014 yarış parkurunda bisikletçileri üçüncü ve altıncı etapta iki önemli tırmanış etabı bekliyor. Deniz seviyesine göre 1825 m yükseklikte Elmalı Göğübeli geçidinde bitecek olan 3. etap 50.yıl mücadelesinin en uzun ve en yüksek etabı olarak dikkat çekiyor. TUR 2014'ün en uzun ikinci etabı olan 6.etabın sona ereceği Selçuk tırmanışında ise bisikletçiler son 5 km'de 400 m yükseğe tırmanarak Meryem Ana tepesine ulaşacak. Tırmanış bölümleri bakımından zengin ve sporcuları zorlayacak bir diğer etap ise 1 Mayıs günü koşulacak olan Marmaris-Turgutreis mücadelesi olacak.
Klasman liderinin türkuaz mayoyu, dağların kralının kırmızı mayoyu, sprinterlerin (Türkiye güzellikleri) beyaz mayoyu giyeceği tur TRT ve Eurosport tarafından canlı olarak yayınlanacak.


8 Profosyenel, 12 kıta ve bir Türk takımının yarışacağı turun bu yıl bir diğer sürprizi maskotu. Aydan Çelik tarafından tasarlanan maskot bu yıl görücüye çıkıyor. Ülkemizde yapılan en iyi spor organizasyonlarından biri olan Cumhurbaşkanlığı Bisiklet turunu kaçırmamanızı öneririm.