5 Eylül 2013

Likya Maratonu



Teke yarımadasını bir uctan bir uca geçen tarihi Likya yolunda her yıl yapılan maraton ne yazık ki bu yıl olası bir Suriye savaşı nedeni ile ertelendi. Zorlu doğa koşullarında; zaman zaman 800 metreyi bulan dağlık parkurda koşulan bu maratona aylardır hazırlanan sporcular ne yazık ki hayal kırıklığına uğradılar.





Kökleri M.Ö. 4. yüzyıla uzanan Tarihi Likya Yolu’nu yeniden gün yüzüne çıkartılarak, doğa ve tarihle iç içe muhteşem bir yürüyüş parkuru haline getirilmesi, İngiliz asıllı Türk vatandaşı Kate Clow’un projesidir. Fethiye’den başlayıp Antalya’da son bulan 509 km’lik 23 etaplı bir parkur oluşturulmuş ve 1999 yılında hizmete açılmıştır. Çeşitli kaynaklarca dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösterilmektedir.





















M.Ö. 168 yılında kurulan Likya Birliği, ona bağlı şehir-devletlerin temsilcilerinin senatoda verdikleri oylarla yönetilen, tarihin ilk demokratik uygarlığıdır. Günümüze kadar da dayanabilmiş en büyük altı şehir olan Patara (Başkent), Xanthos, Pinara, Tlos, Myra ve Olympos da kapsayan maraton işte böylesine etkileyici bir tarihe sahip bu antik şehirlerin kalıntıları arasında koşulmaktadır. Fethiye’den Antalya’ya 509 km uzunlukta olan bu yolun 220-240 kilometrelik kısmı yarışta kullanılmaktadır.

 Parkur boyunca, ormanlık, dağlık, kayalık araziler, sahil kumsalları, dik yamaçlar gibi farklı bölgelerden geçilmekte bu sebeple koşulan parkur son derece değişken zemin özellikleri taşımaktadır. Parkur yüksekliği 0 ile 800 metre arasında değişmektedir. Zemin taşlı, kayalı, zaman zaman toprak yol, patika, kum özellikleri taşımaktadır. Orman içindeki bölümlerde yerdeki çam iğneleri zemini kayganlaştırabilmektedir. Kimi yerlerde çok dik iniş ve çıkışlar ve zor zemin koşulları olması nedeniyle rotanın bazı bölümlerinde koşmak olanaksız olduğundan sporcular hızlı yürüyüş ile parkuru geçmektedir. Parkurun bazı bölümlerinde ise nehir geçişleri yapılmaktadır.Ana kampta su, çadır, sıcak su, kamp ateşi, ana sağlık hizmeti sağlanmaktadır. Her koşucu yarış boyunca yiyecek, giyecek ve bulundurulması zorunlu diğer malzemeleri sırt çantasında taşımakta ve koşucular arasında ve dışarıdan yiyecek alışverişi yasaktır. Kontrol noktaları arasındaki uzunluk 8 ile 13 km arasındadır. Parkurun yapısı ortalama bir yarışçı için %60 koşulabilir, %40 yürünebilir niteliktedir. Bu oran %80 koşu, %20 yürüme ile %100 yürüme arasında değişebilir.

Umarım böylesi zorlu spor organizasyonları gelecek yıllarda savaş kışkırtıcılığının yada kısır tartışmaların kurbanı olmaz.